Краще здоров'я
Ґрунтуючись на 100 літній експертизі у виробництві харчових продуктів, ми обрали за мету формувати культуру здорового харчування в Україні та світі, популяризуючи дотримання корисних звичок харчування від народження і протягом життя.
Чому?
Тому що на 70% здоров'я людини залежить від її способу життя, де харчування та щоденні звички відіграють визначальну роль. Це головний постійний фактор впливу на здоров’я дітей та дорослих. Збалансоване здорове харчування утримує ризик захворювань на мінімально можливому рівні.
Чи збалансовано ми харчуємось? Завдяки дослідженню актуального харчування українців, ініційованого компанією Данон, вперше вдалося визначити високий рівень вживання солі як дорослих, так і дітей. Дорослі чоловіки споживають більше ніж вдвічі, а жінки майже вдвічі більше рекомендованих 5 грамів солі на добу, що зумовлює збільшення кров’яного тиску та ризику пов’язаних з ним інфарктів та інсультів.
За результатами дослідження, був встановлений низький рівень споживання натуральних харчових продуктів, які мають доведену користь для здоров’я – овочів, фруктів та ягід, бобових, горіхів, риби та молочних продуктів. Як наслідок, це зумовлює дефіцити важливих вітамінів та мінералів. Наприклад, діти дошкільного віку отримують на 11% менше рекомендованої кількості кальцію, а підлітки недоотримують 21% добової норми цього мінералу. У дорослих спостерігається низький рівень надходження магнію та вітамінів А, С, Е. Нестача цих важливих харчових речовин погіршує стан здоров’я та якість життя українців.
Збільшується з віком і споживання найбільш некорисного джерела калорій – вільного цукру. Діти усіх вікових груп споживають забагато цукру: в середньому діти молодшого віку (1-3 роки) споживають 47 грамів цукру на день; діти дошкільного віку – 56 грамів, школярі та підлітки – 67 грамів вільного цукру на день. Нагадаємо, що згідно рекомендацій щодо здорового харчування дорослих, максимально допустимою кількістю споживання вільного цукру для дорослої людини є 50 грамів на добу.
Окрім цукру, діти різних вікових груп та дорослі вживають забагато борошняних виробів, картоплі, насичених жирів, що сприяє набору зайвої ваги із зростанням ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, атеросклеротичних уражень серцево-судинної системи та раку.
В той же час, українські діти споживають невелику кількість молочних продуктів – у середньому 185 мл на добу. Особливо низьким виявився рівень вживання таких продуктів у підлітків – лише 155 мл щодня. Це становить менше 1 порції на день порівняно з загально рекомендованими 2-3. Не є прикладом для наслідування і дорослі українці, споживаючи неналежно мало молочних продуктів усіх категорій (в середньому 140 грамів на день) порівняно з рекомендованими.
З результатами дослідження можна ознайомитися тут: https://cutt.ly/KeIVidc
ПроЗдорове
Саме тому, разом з Асоціацією дієтологів України ми створили проект та інформаційну платформу «ПроЗдорове» аби популяризувтати здорові харчові звички серед людей різних поколінь.
«ПроЗдорове» – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Дана платформа має на меті анімувати Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені Міністерством охорони здоров’я України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, та які страви можна вважати здоровими.
Рекомендації зі здорового харчування для проекту розробив Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, кандидат медичних наук, доцент. Основні рекомендації можна знайти на онлайн платформі ПроЗдорове: http://www.prozdorove.com.ua
Ми віримо, що завдяки цьому проекту ми підвищимо обізнаність населення у правильному харчуванні на основі щоденного вибору та корисних звичок.
Здорове харчування лишається найбільшою цінністю компанії протягом останнього століття. А проведене в Україні дослідження є ще однією яскравою ілюстрацією нашої готовності працювати пліч-о-пліч з партнерами, державними органами та експертами аби змінювати звички харчування на краще заради здоров’я українців та здоров’я майбутніх поколінь.